Annonsere?  |  Om fotballen.eu  |  Nyhetsarkiv |       |  Legg til URL Kontakt

 

Google fotballen
 
  VM 2022
 Fotballen.eu
fotbollen.com
  Thesoccerweb.com
     
  VM-studio
  VMs mørke side
  Livescore
  Deltagere/Laginfo
  VM-nyheter
  VM på TV
     
  Resultater/tabeller
  Kampfakta 2022
  Måloversikt
  Bane/stadionguide
  Dommersiden
  VM-babes 2022
  VM-quiz
  VM-tipping
  VM-video
     
  VM-historie
  VM-statistikk
  Kvalifisering til 2022
 
Kommende kamper:

 
Tema
   

Norges landslag
Alle kamper, alle
målscorere og all
mulig statistikk
1908-i dag.

Mer
   
Fotballbabes
Flere hundre
supre damer med
og uten drakt..
Se mer!
 
Fakta og statistikk
Tidligere vinnere
  FIFA-ranking
  Statistikk - Toppscorere
  Statistikk - Årets spiller
  Hjemmebaner
  Fotballreglene
  Verdensrekorder
 
Tema
   
VM I FOTBALL
Her finner du alt
om alle VM i
fotball 1930-2014
Les nå
   
VM 2018
Alle du trenger
om fotball-VM i
Russland 2018
Les mer
 
Mesterskap
VM 2014
  EM 2012
  VM 2010
  Copa Sudamericana
  Afrikamesterskapet
  Champions league
  Europaligaen
 
VM PÅ FILM!


 
Mobilbet


 
TV-fotball


 

 

VM I FOTBALL 1994

 
 
 


Publikumsrekord  - VM I USA 1994  av Kim Marki
Kilder; The sunday Times - Illustrated history of football,
planetworldcup.com, Wikipedia, rsssf

Velg VM-sluttspill: 1930 1934 1938 1950 1954
1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986
1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VM fakta, samt norsk VM-historie

Skepsisen var til å ta og føle på når USA ble tildelt VM i 1994. Fotball i statene er ensbetydende med amerikansk ball, og soccer, som amerikanerne kaller den europeiske varianten, hadde ikke stor oppmerksomhet fra det amerikanske publikummet.

Jeg kan selv huske at jeg på en pub i New York måtte bruke "makt" for å svitsje over til VM-sluttspillet, mens det amerikanske bar-publikummet så på baseball eller annet tull. Men skepsisen skulle allikevel vise seg ubegrunnet. Publikumstilstrømmingen var en kjempesuksess.

Kampene hadde et tilskuersnitt på fantastiske 68.991, og rekorden som hadde stått siden 1950 ble ettertrykkelig satt på plass. Det totale tilskuertallet for VM i statene ble på formidable 3,6 millioner. Det var selvfølgelig rekord, og den står fortsatt (pr.2013) til tross for at VM ble utvidet til 32 lag i 1998. Rekorden ble heller ikke bli slått under siste VM (2010), da snittet i Afrika-VM "bare" var på 49 670

VM i USA huskes også for at Norge endelig hadde kvalifisert seg for et sluttspill. Norge fikk også en drømmestart, men i en tøff pulje havnet myggen & co på feil side av streken og måtte reise hjem etter grunnspillet. Vårt broderfolk, Sverige, fikk derimot mye å juble for..24 lag, 6 puljer og de to beste, samt fire beste treere kvalifisert til videre spill.

Alle resultater, lagsoppstillinger, mål og annen fakta her

Slutt-tabellene fra gruppespillet:

Gruppe A Gruppe B Gruppe C
Romania  6.p
Sveits     4.p
USA        4.p
Colombia  3.p
Brasil         7.p
Sverige      5.p
Russland     3.p
Kamerun     1.p
Tyskland       7.p
Spania          5.p
Sør Korea      2.p
Bolivia           1.p
     
Gruppe D Gruppe E Gruppe F
Nigeria       6.p
Bulgaria      6.p
Argentina   6.p
Greece       0.p
Mexico       4.p
Irland         4.p
Italia          4.p
Norge         4.p
Nederland     6.p
Saudi Arabia  6.p
Belgia           6.p
Marokko        0.p


VM I bilder

1) Escobar har satt ballen i eget mål.   2) Baggio og Baresi depper.    3) Brasil jubler for sin fjerde VM-tittel
 

Gruppespill

Tittelforsvarer Tyskland startet ballet i USA ved å slå Bolivia 1-0. I det hele tatt var det få overraskelser i de innledende rundene. Størst problemer hadde kanskje Italia, som var havnet i ”dødens gruppe” med bl.a. Norge. Italienerne ble reddet av at Norge ikke klarte å utnytte overtallet de havnet i etter at Italias sisteskanse Gianluca Pagliuca fikk rødt kort allerede i første omgang. De azurblå ofret Roberto Baggio når de skulle sette inn en ny keeper, men laget ble reddet av Robertos navnebror, Dino Baggio, som scoret kampens eneste mål. Pagliuca ble forøvrig den første keeperen som noen gang hadde blitt utvist i et VM-sluttspill.

Det var knyttet store forhåpninger til hjemmelaget USA, og det begynte bra. Amerikanerne slo Sveits i første kamp, og kanskje noe mer overraskende, ble det seier også mot Colombia i andre kamp. Det ble tap for Romania i den siste av de innledende gruppespillskampene, men USA var videre til andre runde for første gang.  Gruppespillet ble også en norsk nedtur. Etter seier 1-0 (Rekdal) i åpningskampen gikk det bare en vei for de norske spillerne. Til tross for sjakktrekket (?) ved å trene i sorte søppelsekker for å venne seg til varmen, var laget som inneholdt flere av vår generasjons beste spillere ikke sterke nok offensivt. Med bare et mål på tre kamper var løpet kjørt. Laget røk ut på målforskjell. Sverige hadde misslyktes totalt under VM fire år tidligere, og forventningene var ikke store når laget denne gang hadde havnet i pulje med Brasil, Kamerun og Russland. Men, etter 2-2 mot Kamerun, 3-1 mot Russland og 1-1 i gruppefinalen mot Brasil, så gravde svenskene gull i USA.

Saudi-Arabia overrasket alle ved å ta seg videre fra gruppespillet, men laget skulle møte tøff motstand i neste runde i form av gul og blå-kledde svensker med stor selvtillit og en herre ved navn Thomas Brolin. Saudi-arabia ble forøvrig det første arabiske landet som hadde tatt seg videre fra gruppespillet i VM. Colombia var en av forhåndsfavorittene, men laget røk ut allerede i gruppespillet. Forsvarsspilleren Escobar var uheldig å lage selvmål, og for det måtte han betale en høy pris. Escobar ble skutt og drept når han returnerte til hjemlandet og mistanken om at dette skyldtes selvmålet var/er stor.

Mellomspill
Maradona var tilbake på scenen etter å ha vært utestengt for kokain-misbruk. Han scoret et fantastisk mål mot Hellas og var strålende i kampen mot Nigeria, men så var det tid for dopingkontroll... Maradona var ferdigspilt i USA-VM etter at det i testen ble funnet spor av efedrin. Et demoralisert Argentina røk deretter for Romania i andre runde etter at Maradona var borte.

Hjemmelaget USA hadde klart bragden å ta seg videre fra gruppespillet, men fikk tøffest mulig motstand i mellomrunden. Amerikanerne møtte Brasil på sin egen nasjonaldag, men 4.juli til tross, brasilianerne vant etter at Bebeto scoret et kvarter før slutt. Spania, Sverige og Holland gikk greit videre til kvartfinalene, etter at de alle vant tomålsseire mot henholdsvis Sveits, Saudi- Arabia og Irland.
Italia måtte ha ekstraomganger for å slå ut Nigeria, mens Bulgaria trengte straffesparkkonkurranse for å ta seg videre mot Mexico.

Alle resultater, lagsoppstillinger, mål og annen fakta her


Kvartfinaler/semifinaler

Regjerende mester Tyskland møtte Bulgaria i kvartfinalen. Bulgarerne hadde ikke vunnet en eneste sluttspillkamp før 1994. Etter to seire i innledende runder slo Stoitsckhov og kompani til med seier over Mexico i 16-delsfinalen. Tyskerne hadde slått Belgia 3-2 i 16-delsfinalen og var skyhøye favoritter før kvartfinalen, selv om Stefan Effenberg hadde lagd kvalm og blitt sendt hjem fra turneringen.

Lothar Matteus sørget for tysk ledelse etter at han satte inn et straffespark tidlig i 2.omgang. 15 minutter før slutt var det imidlertid Stoitchkovs tur. Et nydelig skrudd frispark sørget for at lagene var like langt, men Bulgaria ventet bare to minutter til før Yordan Lechkov headet inn 2-1. Bulgarerne holdt stand og sendte Tyskland hjem med halen mellom bena. Roberto Baggio ble, som nevnt, byttet ut i Kampen mot Norge, og han scoret ikke et eneste mål i de innledende kampene. Revansjen kom i 16-delsfinalen mot Nigeria. Nigerianerne hadde vært frekke nok til å ta ledelsen, men Baggio sørget for balanse i regnskapet bare minutter før slutt. Og Baggio var ikke ferdig, men satte også inn den avgjørende scoringen i ekstraomgangene. Når han da i tillegg scoret det avgjørende målet mot Spania i kvartfinalen, så virket det som om det allikevel skulle bli den lille teknikerens store VM.

Sverige hadde vært VM's største positive overraskelse så langt i VM. I kvartfinalen skulle laget møte Romania. Rumenerne hadde sendt Argentina hjem,og de så også ut til å kunne ta seg av "søta bror". Sverige tok ledelsen, men rumenerne kom tilbake og hadde avansementet i sin hule hånd når Kenneth Anderson, etter at Stefan Schwartz hadde blitt utvist, dukket opp og sørget for straffesparkkonkurranse. Thomas Ravelli var "kung" i straffeleggingen og dermed var Sverige i semifinale. Svenskene hadde derimot lite å stille opp med i semifinalen mot Brasil. Det ble ny utvisning for svenskene (Jonas Thern) og spill mot ett mål gjennom hele kampen (svenskenes..). Romario ble tilslutt matchvinner, men Sverige kom tilbake i bronsefinalen. Fantastiske 4-0 mot Bulgaria, og svenskene kom hjem som store helter. Thomas Brolin var Sveriges store spiller under VM-sluttspillet, og den lille teknikeren ble da også tattut på FIFA's verdenslag når turneringen var ferdigspilt.

VMs toppscorertittel ble vunnet av to spillere. Både russiske Salenko og bulgarske Stoitschkov scoret fem mål. Salenko satte faktisk rekord ved å score alle sine fem i en og samme kamp (mot Kamerun).

Se også: FAKTA 1994:
Alle resultater, lagsoppstillinger, mål og annen fakta her

Kvartfinaler Semifinaler  Bronsefinale Finale
Italia -Spania         2-1
Brasil -Nederland      3-2
Tyskland -Bulgaria    1-2
Romania -Sverige     2-2
Sverige vant 5-4 på str.(7-6)
Italia -Bulgaria 2-1
Mål: Baggio 2, Stoitsch.
Brasil -Sverige 1-0
Mål: Romario
 
Sverige -Bulgaria 4-0
Mål: Brolin, Mild,
Larsson, Andersson

 
Brasil -Italia 0-0
Brasil vant 3-2 på str.


 
 
Finalen - Rose Bowl, Los Angeles, USA
Roberto Baggio pådro seg en strekk under semifinalen, og det ble sagt at han ikke ville spille finalen mot Brasil. Baggio dukket opp, men ble tilslutt den store synderen da han misset den avgjørende straffen, etter at kamp og ekstraomganger ikke hadde gitt noen tellende resultater. Alle husket at Baggio misset straffen, men det bør kanskje nevnes at Italia allerede hadde bommet to straffer, så Brasil ville allikevel vunnet til slutt.  Baggio hadde også nesten på egenhånd tatt Italia til finalen og hadde i realiteten vært en helt for sitt land. Brasil tok hjem sin fjerde tittel i sin femte finale. (Tapende finalist i 1950)

 

Fakta fra det femtende VM:


Hristo Stoitschkov;
En av to med
6 mål i 1994.


Kjetil Rekdal
Norsk helt.


Thomas Brolin,
En av Sveriges
mange helter..
Antall kamper:
52

VMs toppscorer:
6 mål: Stoikov (Bulgaria), Salenko (Rus) 5 mål: Romario (Brasil),
Klinsman (Tyskland), Andersson (Sverige),4.mål: Dahlin (Sverige),
Batistuta (Argentina), Radiciuio (Romania)

Raskeste mål
2.min: Gabriel Batistuta, for Argentina mot Hellas

Yngste spiller:
Kalla (Kamerun) 19 år og 58 dager

Utvisninger:
16 spillere

Total antall mål:
115 - snitt på 2,21

Annet: Under VM i USA ble det for første gang gitt
3 poeng for seier. Roger Milla (Kamerun) er den eldste
som har scoret i et VM (42)


Det sekstende VM; 
Frankrike 1998

VM 1994 -video
To små filmer fra VM 1994. Den første viser målene i
straffespark-konkuransen mellom Brasil og Italia, og
den andre den siste straffen, jubelen og reaksjonene
da Sverige sikret semifinale hvor det til slutt ble bronsemedaljer.
 
 
Høydepunkter   Norge - Mexico Sverige mot bronse
   
Se også: FAKTA 1994:
Alle resultater, lagsoppstillinger, mål og annen fakta her


VM 1990 VM 1998

 

Totalt antall besøkende:
Det er

     
VM - Historie
Russland 2018
   Brasil 2014
   Sør-Afrika 2010
  Tyskland 2006
  S.Korea/Japan 2002
  Frankrike 1998
  USA 1994
  iItalia 1990
  Mexico 1986
  Spania 1982
  Argentina 1978
  Vest Tyskland 1974
  Mexico 1970
  England 1966
  Chile 1962
  Sverige 1958
  Sveits 1954
  Brasil 1950
  Frankrike 1938
  Italia 1934
  Uruguay 1930
  VM-fakta
 
Engelsk fotball
Premier League
  Pr. League resultat
  Pr. League tabell
  Pr.League - Toppscorer
  Pr. League - Klubbene
  F.A Cupen
  Ligacupen
  Engelske klubblinker
  Engelsk fotball - statistikk
  Englands landslag
 
Storspiller
 

 
800 Norske klubber! Norsk fotball
Eliteserien - fakta
  Eliteserien - tabell
  Eliteserien - kampene
  Eliteserien - klubbfakta
  Eliteserien - statistikk
  1.divisjon -fakta
  3.divisjon - fakta
  3.divisjon - kvalifisering
  NM - Cupresultat
  Norges landslag
  Norsk fotball - statistikk
  Norske klubblinker
 
Øyeblikket
 
 

 
Babes

 
Betsafe
 

 

 

 

 

 

 

 
  Copyright (c) 2017 fotballen.eu, fotballen.no, fotballen.net. All rights reserved. post@fotballen.eu