Annonsere?  |  Om fotballen.eu  |  Nyhetsarkiv |       |  Legg til URL Kontakt

 

Google fotballen
 
  VM 2022
 Fotballen.eu
fotbollen.com
  Thesoccerweb.com
     
  VM-studio
  VMs mørke side
  Livescore
  Deltagere/Laginfo
  VM-nyheter
  VM på TV
     
  Resultater/tabeller
  Kampfakta 2022
  Måloversikt
  Bane/stadionguide
  Dommersiden
  VM-babes 2022
  VM-quiz
  VM-tipping
  VM-video
     
  VM-historie
  VM-statistikk
  Kvalifisering til 2022
 
Kommende kamper:

 
Tema
   

Norges landslag
Alle kamper, alle
målscorere og all
mulig statistikk
1908-i dag.

Mer
   
Fotballbabes
Flere hundre
supre damer med
og uten drakt..
Se mer!
 
Fakta og statistikk
Tidligere vinnere
  FIFA-ranking
  Statistikk - Toppscorere
  Statistikk - Årets spiller
  Hjemmebaner
  Fotballreglene
  Verdensrekorder
 
Tema
   
VM I FOTBALL
Her finner du alt
om alle VM i
fotball 1930-2014
Les nå
   
VM 2018
Alle du trenger
om fotball-VM i
Russland 2018
Les mer
 
Mesterskap
VM 2014
  EM 2012
  VM 2010
  Copa Sudamericana
  Afrikamesterskapet
  Champions league
  Europaligaen
 
VM PÅ FILM!


 
Mobilbet


 
TV-fotball


 

 

VM I FOTBALL 1978

 
 
 


AVTALT SPILL? - VM i Argentina 1978
Kilder; The sunday Times - Illustrated history of football,
planetworldcup.com, Wikipedia, rsssf,
og boka VM I fotball 1978 av Helmuth Lingen

Velg VM-sluttspill: 1930 1934 1938 1950 1954
1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986
1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VM fakta, samt norsk VM-historie

 

Argentina hadde vært bitre siden finaletapet mot Uruguay i 1930, og hadde en tøff oppgave med å svelge det faktum at Brasil var storebror både i Sør-Amerika og på verdensbasis. VM på hjemmebane skulle sikre Argentina en etterlengtet triumf, men forhåpentligvis med en viss bismak. Lagets kamp mot Peru i mellomspillet luktet nemlig avtalt spill lang vei.

For vår egen del ble det med kvalifiseringen denne gang også. I en jevn gruppe med Sverige og Sveits ble det nok en gang de blågule som trakk det lengste strået og kvalifiserte seg for VM. Verre var det for England som gikk glipp av sluttspillet på dårligere målforskjell enn Italia.

Nok gode lag var det uansett med, og denne gang var nesten alle verdensdelene representert. Kun Oceania manglet. Iran deltok fra Asia og Tunisia fra Afrika. Disse to var forøvrig VMs eneste debutanter. Foruten Polen og Peru hadde også samtlige andre lag hadde vært med minst to ganger tidligere.(12 lag)

16 lag, 4 puljer og de to beste videre til nytt gruppespillSe også: FAKTA 1978:
Alle resultater, lagsoppstillinger, mål og annen fakta fra 1978 

Slutt-tabellene fra gruppespillet:

Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4
Italia        6.p
Argentina  4.p
Frankrike   2.p
Ungarn     0.p
Polen         5.p
V.Tyskland  4.p
Tunisia         3.p
Mexico        0.p
Østerrike   4.p
Brasil       4.p
Spania     3.p
Sverige    1.p
Peru          5.p
Nederland   3.p
Skottland    3.p
Iran           1.p

 

 

1) Argentina kan endelig heve VM-pokalen   2) Kempes har spilt frem Bertoni som sikrer 3-1.
 

Gruppespill

Frankrike og Italia åpnet gruppe 1 med kamp 2.juni. Og for en åpning. Tilskuerne hadde så vidt rukket å finne sine plasser før Didier Six stormet nedover venstrevingen, la inn, og traff Bernhard Lacombes hode. Frankrike ledet 1-0 etter 38 sekunder! Italia kom sterkt tilbake, og scoringer fra en ikke ukjent Paolo Rossi, samt et mål av Zaccarelli sørget for 2-1 seier. Italia vant til slutt hele pulja etter også ha slått Argentina (1-0) og Ungarn (3-1). Argentina på sin side, slet mye i innledningen, og en god porsjon flaks ga hjemmelaget to knepne seire (begge 2-1) mot Frankrike og Ungarn. Etter kampen mot Frankrike gikk det flere rykter om kampfiksing samt prat om en dommerskandale. Det skulle ikke bli siste gang for Argentinas del.

I gruppe to startet det hele med toppkampen (og åpningskampen) mellom regjerende mester Vest-Tyskland og Polen. Nervene lå nok tykt utenpå begge, og lagene spilte en heller kjedelig kamp til 0-0. Begge lag skjerpet seg imidlertid så pass at det holdt til videre spill. Tyskernes skuffet også med 0-0 mot lille Tunisa.

I gruppe 3 Overrasket Østerrike alle ved å vinne gruppa. I en tett og jevn pulje sørget Østerrike, med Hans Krankl i spissen, å være klare for videre spill allerede før den vanskelige kampen mot Brasil. Det skal Brasil være glade for! Igjen hadde laget skuffet, og det var langt fra noe stjernegalleri som vi er vant med fra den kanten. Uavgjort mot både Sverige (1-1) og Spania (0-0) var ikke bra, men et avslappet Østerisk lag hadde ingenting å tape slik at Brasil kunne vinne 1-0 og avansere.

I den siste pulja var Peru tilbake i VM, og helten fra 70 VM, Cubillas, hadde holdt formen ved like. Med hele 5 mål i gruppespillet sørget hans nesten på egen hånd for at Peru gikk videre. Nederland, denne gang uten Cruyff, sørget for 2.plassen i gruppa.

Mellomspill
Nederland viste seg fra en bedre side i mellomspillet og satte Østerrike på plass med hele 5-1 i sin første kamp. Den andre finalisten fra 74, Vest Tyskland, kom på sin side aldri i gang. Uavgjort mot både Italia (0-0) og Nederland (2-2) samt tap for Østerrike (2-3), sendte Tyskerne skuffet hjem. Italia slo deretter Østerrike, men med tap for Nederland i gruppefinalen måtte laget nøye seg med bronsefinale.

Argentina skulle vinne den andre gruppa, uansett! Laget hadde så langt ikke overbevist, og det måtte noe spesielt til for å føre laget til finalen. Og spesielt ble det. Kempes var først helten mot Polen og scoret begge da Argentina vant 2-0. Brasil vartet samtidig opp med 3-0 seier over Peru, og når de Sør-Amerikanske storhetene deretter spilte uavgjort 0-0, var det klart at dette ville bli avgjort på målforskjell.

Av en eller annen grunn ble Brasils kamp mot Polen spilt klokken fire, mens Argentinas kamp skulle gå senere på kvelden. På denne måten hadde Argentina muligheten til å vite hva som måtte til allerede før kampen. For å sammenligne med den andre gruppa, eller hele mesterskapet forøvrig, hadde alle kampene så langt blitt spilt som par slik at dette ikke skulle skje. Skandalen var et faktum allerede her. Men verre skulle det bli. Det ble nå klart at Argentina måtte slå Peru med minst 4-0 for å nå finalen. Peru vant sin gruppe i grunnspillet, men med to tap i mellomspillet var laget allerede slått ut før denne kampen. Likevel, med tanke på Cubillas & Perus gode spill i grunnspillet, virket det rett og slett umulig. Nå skal det sies at Peruvianerne faktisk hadde et par stolpeskudd i begynnelsen av kampen, og med tanke på at laget ikke hadde noe å spille for, kunne man kanskje ikke forvente all verden. Måten laget fremstod på i kampen mot Argentina var derimot under enn hver kritikk. Etter 10 minutter sluttet Peru å spille fotball, og resten av kampen artet seg som et eneste rushangrep mot det peruvianske målet. Det stoppet ikke før det stod 6-0 på tavla, og Argentina var faktisk nærmere 10-0 enn Peru var en corner. Argentina hadde klart det, og alle jublet og var glade.. Så sent som 2012 stod en tidligere argentinsk politiker frem og hevdet at kampen var avtalt. Les saken fra nrk her

 

Tabeller fra mellomspillet: Alle resultater og målscorere
   
Gruppe A Gruppe B
Nederland    3 2 1 0 9-4 5
Italia              3 1 1 1 2-2 3
V.Tyskland  3 0 2 1 4-5 2
Østerrike     3 1 0 2 4-8 2
Argentina    3 2 1 0 8- 0 5
Brazil           3 2 1 0 6- 1 5
Polen           3 1 0 2 2- 5 2
Peru             3 0 0 3 0-10 0
 

Finalen -
Estadio Monumental, Buenos Aires
Brasil hadde vunnet bronsefinalen etter 2-1 over Italia, men nå var det et annet Sør-Amerikansk lag som skulle høste gull. Kampen mellom Argentina og Nederland startet nervøst, og to gode defensive lag lyktes godt med sine planlagte offside-taktiker. Dommernes fløyte avbrøt hele tiden spillet og det så ut som
1.omgang skulle ebbe ut i 0-0. Så, 6 minutter før pause, dukket storscorer Kempes opp og ga Argentina ledelsen til tilskuernes enorme jubel.

Annen omgang fortsatte som den første hadde begynt og Nederland så ikke ut til å ha noen joker i ermet. Leopold Luque fikk en kjempesjanse til å øke til 2-0, men misset. I stedet byttet Nederland inn Nanninga for en sliten Rep. Det skulle være et ekte sjakktrekk. 9 minutter før full tid headet innbytteren inn utligningen og sekunder før full tid fyrte Rensbrink av et kjempeskudd som smalt i stolpen. Argentina kunne takke høyere makter for at finalen gikk til ekstraomganger. Kempes, selvfølgelig, satte inn ledermålet for Argentina i det 105.minutt, og det ble også Kempes som nydelig spilte fri Bertoni til den avgjørende scoringen som sikret gull. Argentina var verdensmester for første gang.


 

Kvartfinaler Semifinaler  Bronsefinale Finale
Ingen kvartfinaler.
Gruppespill sendte lag
rett til finale/bronsekamp
Ingen semifinaler.
Gruppespill sendte lag
rett til finale/bronsekamp
Italia - Brasil 1-2


 
Argentina -Nederland 3-1
Etter ekstraomganger.
Pause: 1-0
Full tid: 1-1

 

Fakta fra det ellevte VM:

Se også: FAKTA 1978:
Alle resultater, lagsoppstillinger, mål og annen fakta fra 1978 


Mario Kempes
Toppscorer 78


Cesar Menotti
"stenansiktet"
var hjernen bak
Argentinas suksess


En ung Platini fikk
sin VM-debut i 1978Tangoballen
 
Antall kamper:
38

VMs toppscorer:
6 mål: Kempes (Argentina), 5 mål: Cubillas (Peru),
Rensenbrink (Ned.)
4 mål: Leopoldo Luque (Argentina),
Hans Krankl (Østerrike)

Raskeste mål
38.sec - Lacombe (Frankrike) mot Italia

Yngste spiller:
Iwan (Polen) 19 år og 206 dager

Utvisninger:
3 - Torcksik (Ungarn) mot Argentina,
Nyilasi (Ungarn) mot Argentina, og Nanninga for
Nederland mot Vest Tyskland (i mellomspillet)

Total antall mål:
103 - snitt på 2,68

Annet: Dette var det siste VM med kun 16 deltagere.
Fra og med VM i Spania innholdt turneringen 24 lag,
og fra og med Frankrike VM i 1998 32 lag, som i dag.

Tunisia ble det første afrikanske laget som vant en VM-kamp.
Seieren kom mot Mexico med 3-1. Tidligere hadde
Marokko (1970) blitt det første afrikanske laget som
tok poeng i et VM-sluttspill

Tangoballen
VM-ballen 1978, Tangoballen, er en av VMs mest
minneverdige baller. Den var på sin tid den dyreste ballen
som noen gang hadde blitt produsert og var umåtelig poplulær
blant publikum og småunger på slutten av 70-tallet.

Se også: FAKTA 1978:
Alle resultater, lagsoppstillinger, mål og annen fakta fra 1978 

Neste
:
Les om det tolvte VM her; 
Spania 1982
   
VM 1978 -video
Nederland spiller sin andre finale på rad, og taper igjen.
Mario Kempes  blir den store helten for hjemmelaget.
Her er målene fra VM-finalen: VM 1978 
 

Se også: FAKTA 1978:
Alle resultater, lag, målscorere og annen fakta fra 1978 

   


VM 1974 VM 1982

Totalt antall besøkende:
Det er

     
VM - Historie
Russland 2018
   Brasil 2014
   Sør-Afrika 2010
  Tyskland 2006
  S.Korea/Japan 2002
  Frankrike 1998
  USA 1994
  iItalia 1990
  Mexico 1986
  Spania 1982
  Argentina 1978
  Vest Tyskland 1974
  Mexico 1970
  England 1966
  Chile 1962
  Sverige 1958
  Sveits 1954
  Brasil 1950
  Frankrike 1938
  Italia 1934
  Uruguay 1930
  VM-fakta
 
Engelsk fotball
Premier League
  Pr. League resultat
  Pr. League tabell
  Pr.League - Toppscorer
  Pr. League - Klubbene
  F.A Cupen
  Ligacupen
  Engelske klubblinker
  Engelsk fotball - statistikk
  Englands landslag
 
Storspiller
 

 
800 Norske klubber! Norsk fotball
Eliteserien - fakta
  Eliteserien - tabell
  Eliteserien - kampene
  Eliteserien - klubbfakta
  Eliteserien - statistikk
  1.divisjon -fakta
  3.divisjon - fakta
  3.divisjon - kvalifisering
  NM - Cupresultat
  Norges landslag
  Norsk fotball - statistikk
  Norske klubblinker
 
Øyeblikket
 
 

 
Babes

 
Betsafe
 

 

 

 

 

 

 

 
  Copyright (c) 2014 fotballen.eu, fotballen.no, fotballen.net. All rights reserved. post@fotballen.eu