Kilder; The sunday Times - Illustrated history of football, planetworldcup.com, Wikipedia, rsssf,

Velg VM-sluttspill: 1930 1934 1938 1950 1954
1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986
1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VM fakta, samt norsk VM-historie

Med VM i sør Korea/Japan kunne man trygt si at mesterskapet ble avholdt på nøytral grunn. Her var det ingen fordeler av hjemmebane for noen av de store favorittene. Japan og Sør Korea, som faktisk hadde hjemmebane, var det nemlig ingen som hadde noen som helst tro på.

Forhåndsfavorittene var som vanlig de kjente store som Brasil, Tyskland, Frankrike, Nederland, Italia og Argentina. Det skulle derimot bli tøffere enn forventet for de fleste. Både Afrika og Asia satte seg med stor tykk skrift på fotballkartet, og ga klar beskjed om at den sør amerikanske/europeiske dominansen nå var slutt. En rekke overraskelser satte sitt preg på et utrolig spennende sluttspill, og det var flere gullkandidater som måtte pakke kofferten allerede etter grunnspillet.

Dette ble outsidernes VM, selv om det til slutt endte opp med to gamle travere i finalen. Norge hadde fått ny trener og ble hjemme denne gang. Sverige og Danmark tok uansett ansvar for en hederlig nordisk innsats i en flott turnering.

32 lag, 6 puljer og de to beste. Vinnere og toere kvalifisert til videre spill.

VM I bilder

1) Franske verdensmestere lader opp til tidenes nedtur..  2) Sør Korea slår ut Italia  3) Ronaldo - finalehelt

Gruppespill:
Regjerende mester Frankrike var selvfølgelig en av de store favorittene også denne gang. De fleste fra 98-laget var fortsatt med, samtidig som gruppe A virket ganske grei for de blå. Fire år tidligere hadde det blitt 3 seire og 9-1 på tre kamper. Motstanderne denne gang var også veldig like de Frankrike hadde i VM på hjemmebane. Tapet i åpningskampen mot Senegal var overraskende, men samtidig litt typisk for en VM-start. I 90 tapte Argentina 1-0 for Kamerun og gikk til finalen, og i 82 tapte V.Tyskland for Algerie i sin åpningskamp. Også de spilte finale.Det var derfor ikke alt for mye oppstyr rundt nederlaget, og alle forventet selvfølgelig at laget ville komme sterkere. 0-0 mot Uruguay var ikke det Frankrike trengte i sin påfølgende kamp, og med 0-2 for Danmark i den siste, så var det klart at verdensmesteren hadde gått på en historisk smell. 0 mål og 1 poeng var rett og slett utrolig.

Spania og Paraguay gikk som forventet videre fra gruppe B, mens Tyrkia tok følge med Brasil i gruppe C. Et av hjemmelagene, Sør Korea, havnet i en på papiret tett gruppe, og laget var ikke forventet å gå videre i selskap med Portugal og Polen. USA var kanskje laget å slå for vertene. Det var tankene på forhånd. Etterpå var alt snudd på hodet med Sør Korea på tabelltopp, og USA som lag nr.2. Portugal og Polen kunne pakke bagen og reise hjem.

Mer som forventet i gruppe E med Tyskland og Irland videre, mens Argentina fikk seg en trøkk i gruppe F. Med lag som Sverige, England og Nigeria som motstandere, hadde ikke laget noe enkelt utgangspunkt, men de fleste hadde likevel forventet avansement. Sverige og England ble imidlertid for sterke og gikk videre fra gruppa. Italia tapte for Kroatia i gruppe G, men uavgjort mot Mexico og seier over Ecuador var nok for den triple verdensmesteren. Kroatia,som tok bronsen fire år tidligere ble derimot for svake her. To av tre medaljevinnere fra 98 var dermed slått ut! Japan utnyttet også hjemmefordelen og vant den siste gruppa. Belgia tok følge til 8-delsfinalene etter å ha slått Russland i en "rysare" av en avslutningskamp (3-2).

Mellomspill
To kamper ble avgjort på omstridte golden goal i 8-delsfinalen. Sverige ble første "offer" i kampen mot
Senegal. Henrik "Henke" Larsson ga svenskene ledelsen etter ti minutter, men Henri Camara utlignet etter halvtimen. Det hele ebbet ut i uavgjort og det måtte ekstraomganger til. To minutter før pause i disse var Camara frempå igjen og sendte Sverige ut av VM. Spania måtte ha straffer for å slå ut Irland, mens England overbeviste med en solid 3-0 seier over Danmark.

Rivaldo og Ronaldo sørget med hver sin scoring for at også Brasil avanserte med komfortable 2-0 over Belgia. Tyskland fikk det tøffere enn forventet mot Paraguay, men med scoring i det 87.minutt gikk også tyskerne videre. I tidenes første Nord-Amerikanske oppgjør i et VM, vant USA 1-0 over Mexico. Vertene stod så for tur. Japan var forventet å ha de største mulighetene, men Tyrkias 1-0 scoring etter 10 minutter var mer enn nok og eventyret var over for de ivrige japanere. Innsatsen ble uansett verdsatt høyt av publikum.

Juks og fanteri?
Sør Korea hadde fått den mer umulige oppgaven mot rutinerte Italia. Sistnevnte kunne vise til 5 finaler, 3 gull og en bronse, mens lille Korea hadde skrapet sammen fattige fire poeng på fem tidligere sluttspill (54, 86, 90, 94, 98) Statistikk er uansett som alle vet ubetydelig i fotball. Da Italia så ut til å hale dette i land, så skjedde det utenkelige. Først utlignet Ki-Hyeon til 1-1 i det 89 minutt, og tre minutter før slutt i annen ekstraomgang dukket Ahn Jung-Hwan opp og headet Italia ut av VM. Stor jubel selvfølgelig, men kanskje også med en viss bismak for patriotene. To minutter før første ekstraomgang var over falt Totti inne i Sør-Koreas straffefelt. Dommeren mente Totti filmet og ga ham hans andre gule kort og storstjernen måtte gå av banen. Seks minutter ut i andre ekstraomgang spilte Vieri nydelig gjennom til Tommasi som rundet keeper og satte ballen i mål. Linjedommer vinket for offside og dommeren annulerte, men tv-bildene viste at Tommasi var på linje med siste-forsvareren da pasningen ble lagt. Dermed kunne i stedet Hwan bli nasjonalhelt i Sør-Korea fem minutter senere da han headet laget til en historisk kvartfinale. Helt ble han derimot ikke i Italia. Hwan, som spilte for Perugia, mistet sin kontrakt med klubben som var i harnisk etter at Hwahn hadde slått ut sine nye landsmenn. Senere roet gemyttene seg noe og Hwan fikk likvel tilbud om en ny kontrakt. Denne ble uansett avslått og Hwan fortsatte det meste av sin karriere i asiatiske klubber.

Kvartfinaler/semifinaler
Sør-koreanerne forlenget sin opptur med seier på straffer mot Spania og lagets spillere var nå nasjonalhelter. Tyskland, som kun hadde sluppet inn 1 mål så langt fortsatte og holde tett med 1-0 seier over et godt USA. Owen skapte optimisme for engelskmennene, men igjen sørget duoen Rivaldo og Ronaldo for Brasiliansk jubel i kampen England - Brasil (1-2). De fleste hadde nå skjønt at Sør- Korea ikke var noen kasteball. Tyskland gjorde heller ingen feil. Et pottetett forsvar med en suveren Oliver Kahn bakerst holdt nullen for 4.kamp på rad, og for fjerde gang vant tyskerne med resultatet 1-0. Tyskland hadde i tillegg most Saudi-Arabia med 8-0 og spilt uavgjort mot Irland, og stod nå med imponerende 14-1 på seks kamper. Laget var en verdig finalist. Brasil vant den andre semifinalen mot et overraskende godt Tyrkisk lag. Sistnevnte kunne også være mer enn stolte da de til slutt reiste hjem med bronsemedaljene. Tyrkia slo Sør Korea 3-2 i b-finalen.

Finalen - Yokohama international stadium, Japan
Tyskland hadde som nevnt imponert så langt. Brasil var ikke mye dårligere og hadde 18-4 på sine seks kamper så langt. Begge lag var også rike på suksess og rutine fra tidligere VM. Likevel var det faktisk første gang lagene møtte hverandre i et VM-sluttspill. Altså en virkelig storkamp i vente. Ronaldo skulle bli helten denne gang. Oliver Kahn, som hadde storspilt, bidro til 1-0 målet ved å slippe et enkelt skudd fra Rivaldo i det 67.min, måltyven Ronaldo var raskt frempå og ga Brasil ledelsen. Tolv minutter senere doblet samme mann til 2-0, og Brasil kunne juble for sitt 5 VM-gull.